Schoolbestuurders en schoolleiders moeten meer doen om de werkdruk die veel leraren ervaren te verlagen. Dat heeft staatssecretaris Sander Dekker van OCW woensdag gezegd op Radio 1.
Dekker was te gast in het Radio 1-programma De Ochtend om terug te blikken op zijn staatssecretarisschap van de afgelopen vier jaar. Het gesprek ging onder meer over de recente staking in het basisonderwijs, die bedoeld om de aandacht te vestigen op de werkdruk die als hoog wordt ervaren en op de volgens veel leraren te lage salarissen.
Dekker erkende dat de werkdruk in het onderwijs hoog is, maar dat komt volgens hem niet door zijn beleid. Hij wees erop dat veel scholen onnodige regels over verantwoording zelf in het leven hebben geroepen. De staatssecretaris verwacht van schoolbestuurders en schoolleiders dat ze daar het mes in zetten.
Lerarensalarissen
Over de verhoging van de lerarensalarissen in het basisonderwijs herhaalde Dekker dat dit een kwestie is voor een volgend kabinet. Het huidige demissionaire kabinet zal, zo benadrukte hij nogmaals, geen besluiten nemen die extra kosten met zich meebrengen.
In de terugblik met Dekker werd ook ingegaan op pesten en de wettelijke plicht die scholen tegenwoordig hebben om te zorgen voor een in alle opzichten veilige leeromgeving. Het is een goede zaak, zo zei hij, dat die plicht er is, omdat scholen vroeger weliswaar een pestprotocol hadden, maar daar volgens hem over het algemeen weinig of niets mee deden.
Achterstanden
Het onderwijsachterstandenbeleid kwam ook ter sprake. De staatssecretaris sprak tegen dat daarop wordt bezuinigd. Wel komt er minder geld voor beschikbaar, maar dat komt volgens hem doordat het aantal leerlingen afneemt en het gemiddelde opleidingsniveau van ouders toeneemt.
Over de herverdeling van het onderwijsachterstandengeld zei hij dat grote steden nu verhoudingsgewijs meer geld krijgen dan kleinere gemeenten. Dat is volgens hem niet eerlijk. Daarom moeten grote steden geld inleveren ten gunste van kleinere gemeenten, zo zei Dekker.