De cyberaanval die vrijdag begon en over de hele wereld tot nu toe 200.000 mensen en bedrijven heeft gedupeerd, maakt opnieuw duidelijk hoe alert we moeten zijn op de gevaren die schuilen in de digitale wereld. 

De cyberaanval begon toevallig in de week waarin de Onderwijsraad in het advies Doordacht digitaal de rijksoverheid opriep de scholen op het vlak van digitalisering meer te ondersteunen. Het gaat hierbij volgens de raad onder meer om internetveiligheid en privacy, een adequate basale infrastructuur en voldoende geld.

Nooit gelopen race

In maart jongstleden adviseerde het Rathenau Instituut op basis van het onderzoek Een nooit gelopen race – Over cyberdreigingen en versterking van weerbaarheid dat er in het onderwijs meer aandacht moet komen voor cybersecurity en de daarvoor benodigde digitale vaardigheden.

Het onderzoek maakte volgens het instituut duidelijk dat Nederland, als een van de meest ICT-intensieve economieën ter wereld, een aantrekkelijk doelwit is voor cybercriminelen, cyberspionnen en andere hackers. Daarom moeten we zorgen voor meer weerbaarheid.

Het Rathenau Instituut vroeg onder meer om aandacht voor ransomware. Dat is kwaadaardige software die digitale systemen op slot kan zetten. De makers van deze software vragen veel geld aan hun slachtoffers om de systemen weer bruikbaar te maken (ransom = losgeld).

Magazine Naar School! over cybersecurity

In het afgelopen septembernummer van ons magazine Naar School! is een artikel over onderwijs en cybersecurity verschenen. In oktober vorig jaar gaf Sjaak Schouteren van onze verzekeringspartner Aon tijdens een bijeenkomst bij ons in Woerden een presentatie over datalekken en cybersecurity.

Henri Damen van Aon vertelde vorig jaar in zijn blog op LinkedIn dat schades als gevolg van bijvoorbeeld digitale hacks vaak niet gedekt zijn door bestaande verzekeringen. Wel bestaan er tegenwoordig speciale cyberverzekeringen.

Wat te doen tegen cyberaanval?

Europol vreest dat de cyberaanval die vrijdag begon, nog niet voorbij is. In de ransomware die werd verspreid, zat volgens een cyberdeskundige een fout. Dat maakte het mogelijk de aanval te stoppen. Maar gevreesd wordt dat maandag, wanneer in bedrijven veel computers weer worden aangezet, de aanval opnieuw voor ellende kan zorgen.

De onbekende criminelen die de aanval uitvoerden, richtten zich met hun ransomware op zwakke plekken in verouderde versies van het besturingssysteem Windows. Het is zaak om de meest recente versie van Windows en ook een bijgewerkt antivirusprogramma te gebruiken. In het algemeen geldt uiteraard het advies om verdachte mailtjes niet te openen en al helemaal niet op links in dergelijke mailtjes te klikken of verdachte bijlagen te openen!

Op de website van het Nationaal Cyber Security Center van het ministerie van Veiligheid en Justitie staat meer informatie.

Informatie: Helpdesk, 0348-405250 van 08.30 tot 12.30 uur, helpdesk@vosabb.nl

Deel dit bericht: