Staatssecretaris Sander Dekker van OCW gaat het doorstroomrecht voor vmbo’ers wettelijk regelen. Dat staat in een brief aan de Tweede Kamer.
‘Leerlingen die de potentie hebben om te slagen op een hoger onderwijsniveau in het voortgezet onderwijs, hebben het recht die uitdaging aan te gaan’, zo schrijft Dekker. Hij tekent daarbij aan dat dit geldt voor iedere overgang in het voortgezet onderwijs, dus zowel voor vmbo-havo als voor havo-vwo en het stapelen binnen het vmbo.
Doorstroomrecht geeft duidelijkheid
In de brief staat ook dat er eenduidige eisen moeten komen voor leerlingen die willen doorstromen. Nu is het nog zo dat scholen uiteenlopende eisen stellen. ‘Dit leidt tot onduidelijkheid en onnodige belemmeringen voor leerlingen die via het havo door willen stromen naar het vervolgonderwijs. Een wettelijke verankering van een doorstroomrecht voor deze leerlingen geeft hen duidelijkheid’, aldus de staatssecretaris.
De komende periode zet hij een wetstraject in gang dat is gericht op een doorstroomrecht waarbij het vmbo gl/tl-diploma zonder meer recht geeft op doorstroom naar havo. Tegelijkertijd start hij met de verbetering van de aansluiting tussen het curriculum van vmbo en havo. Hij onderneemt ook actie om vmbo en mbo beter op elkaar te laten aansluiten.
VO-raad is tegen
De VO-raad vindt het doorstroomrecht voor vmbo’ers geen goed idee. ‘Een ongeclausuleerd doorstroomrecht is niet in het belang van de leerling’, meldt de sectororganisatie.
‘Zet niet de deur open voor alle leerlingen terwijl de aansluiting van vmbo op havo nog niet goed is. Vmbo is in eerste instantie voorbereidend op het mbo. Daar kan je prachtige opleidingen volgen met goede kansen op de arbeidsmarkt’, aldus voorzitter Paul Rosenmöller van de VO-raad.
LAKS is voor
Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) noemt het wetsvoorstel van Dekker voor doorstroomrecht een stap in de goede richting.
LAKS-voorzitter Sven Annen: ‘Leerlingen met ambitie mogen op geen enkele manier belemmerd worden om het maximale uit zichzelf te halen. Deze plannen zijn absoluut een stap in de goede richting. Toch ziet het LAKS graag dat alle doorstroomdrempels worden weggenomen, op alle niveaus.’
AOb ook positief
De Algemene Onderwijsbond (AOb) is ook positief over het wetsvoorstel, vertelt bestuurder Tamar van Gelder: ‘Het is heel mooi en goed dat Dekker de drempels wegneemt, want er werden wel erg veel eisen gesteld aan vmbo-leerlingen die gewoon een geldig diploma hadden gehaald.’
Wel pleit ze voor een goede loopbaanbegeleiding, want het mbo is na het vmbo een logische vervolgroute. ‘Leerlingen moeten goed begeleid worden bij hun beroepsmogelijkheden. Het is goed dat de havo nu makkelijker te bereiken is, maar het hoeft niet te betekenen dat dit voor elke vmbo-leerling de juiste route is.’
In het decembernummer van ons magazine Naar School! staat een artikel over de doorstroming van vmbo naar havo. In het artikel kunt u lezen hoe vijf openbare scholen dit met een goede voorbereiding van de leerlingen mogelijk maken.