De Eerste Kamer heeft de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren aangenomen. Dit heeft tot gevolg dat het ontslagrecht voor ambtenaren verandert. Hiertoe behoren mensen die in het openbaar onderwijs werken.

Het waren D66 en het CDA die in 2010 de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren indienden. De wet kreeg in de Eerste Kamer steun van de initiatiefpartijen en de VVD, de PVV en 50plus. Regeringspartij PvdA stemde tegen, terwijl de nieuwe wet onderdeel is van het regeerakkoord met de VVD.

Het voorstel werd op 4 februari 2014 aangenomen door de Tweede Kamer. PVV, het lid Bontes, CDA, VVD, 50PLUS, D66 en PvdA stemden voor. Die laatste partij stemde in de Eerste Kamer dus tegen de nieuwe wet.

Versoepeling ontslagrecht

De nieuwe wet regelt dat het publiekrechtelijke en eenzijdige karakter van de ambtelijke aanstelling en de eenzijdige vaststelling van arbeidsvoorwaarden worden vervangen door de tweezijdige arbeidsovereenkomst, waarop in de meeste gevallen een collectieve arbeidsovereenkomst van toepassing is.

Voor het openbaar onderwijs zal op basis van de nieuwe wet gekeken worden naar eenzelfde wijze van ontslag als in het bijzonder onderwijs, zoals dit staat in Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek. Dit komt in de plaats van een bezwaarprocedure tegen ontslag.

De gelijktrekking van de rechtspositie van personeel in het openbaar en bijzonder onderwijs, zoals dat op grond van de nieuwe wet wordt geregeld, speelt een grote rol in de discussie over de vraag of en zo ja hoe de Wet werk en zekerheid (WWZ) ook moet gaan gelden voor het openbaar onderwijs. In verband met de ambtenarenstatus van mensen die in het openbaar onderwijs werken, geldt de WWZ nu nog niet voor het openbaar onderwijs.

Ingrijpende operatie

De invoering van de nieuwe wet is een ingrijpende operatie. Nu de Eerste Kamer er goedkeuring aan heeft verleend, moet minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de wet bekrachtigen en met een invoeringswet komen. Dat gaat zeker drie maanden duren. Vervolgens moeten meer dan 100 andere wetten worden aangepast.

VOS/ABB houdt de ontwikkelingen nauwgezet in de gaten en knoopt het gesprek aan met de betrokken instanties om te kijken welke gevolgen de goedkeuring van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren voor mensen uit het openbaar onderwijs zal hebben. De komende periode gaan wij hierover eerst het gesprek met onze leden aan.

De gesprekken zullen onder andere in het teken staan van de discussie of en zo ja hoe de WWZ ook moet gaan gelden voor het openbaar onderwijs. De WWZ leidt in het bijzonder onderwijs al tot grote problemen, vooral bij tijdelijke vervanging van personeel.

Meldpunt WWZ

De christelijke profielorganisatie Verus heeft het Meldpunt WWZ om problemen te inventariseren en om daarover aan de bel te trekken bij de politiek. VOS/ABB steunt Verus hierin.

Informatie: Helpdesk, 0348-405250 van 08.30 tot 12.30 uur, helpdesk@vosabb.nl

Deel dit bericht: