Veel scholen kunnen niet goed omgaan met ventilatieapparatuur die ervoor moet zorgen dat er binnen voldoende frisse lucht is. Dat stelt Marco van Zandwijk van kenniscentrum Ruimte-OK in het Algemeen Dagblad. Het gevolg kan zijn dat het binnenklimaat van gebouwen met ventilatieapparatuur slechter is dan dat van scholen die deze apparatuur niet hebben aangeschaft.
Het probleem van muffe en benauwde scholen speelt al jaren. Laatst kwam de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland met de brochure Gebalanceerde ventilatiesystemen in bestaande schoolgebouwen, lessons learned. Daarin worden de ervaringen van vier scholen beschreven.
De Achtbaan
Een van die scholen is openbare basisschool De Achtbaan in Moordrecht (bij Gouda). In het schoolgebouw uit 1997 met elf lokalen en een oppervlakte van 1320 vierkante meter krijgen 268 kinderen les. De school maakt sinds 2011 gebruik van decentrale CO2-gestuurde luchtbehandelingsunits met warmteterugwinning.
Het probleem waar de school tegenaan liep, was dat het bedrijf dat de units had geïnstalleerd, dat niet goed had gedaan. Directeur Marjon de Graas schakelde daarom de fabrikant in. De installaties werken nu naar tevredenheid. Voor het onderhoud is gekozen voor een ander installatiebedrijf, dat er wel verstand van heeft én goedkoper werkt.
Ramen gewoon open
Bovendien bleek tijdens een gesprek met de fabrikant van de luchtbehandelingsunits dat het openen van ramen gewoon kan, terwijl de aanvankelijke installateur had gezegd dat dat niet kon. Nu de units goed werken, zijn de kinderen volgens directeur De Graas ‘merkbaar alerter en fitter’.
Het komende nummer van magazine Naar School! van VOS/ABB besteedt aandacht aan het verbeterde binnenklimaat van obs De Achtbaan in Moordrecht. Het blad komt uit op 19 april. U kunt het artikel Frisse wind door ventilatiesysteem nu al lezen. In het artikel staan praktische tips!