Met 9000 extra docenten in het voortgezet onderwijs kan de werkdruk naar een aanvaardbaar niveau. Dat stelt de Algemene Onderwijsbond (AOb).
Volgens de AOb werken docenten in het voortgezet onderwijs gemiddeld 48 uur per week. ‘Vooral parttimers met een kleine baan maken veel overuren. Datzelfde geldt voor mensen die voor ongeveer vier dagen per week op de loonlijst staan, maar in de praktijk rustig een fulltime werkweek volmaken’, zo schrijft de bond.
AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen zegt dat docenten gemiddeld 15 procent meer uren maken dan een normale lesweek. ‘Dus dan heb je ook 15 procent meer mensen nodig. Oftewel: 9000 leraren extra’, zo rekent ze voor. Zij hoopt dat de politiek haar boodschap ter harte neemt.
De werkweek van 48 uur blijkt volgens de AOb uit een eerste tussentijdse analyse van het langlopend onderzoek naar werkdruk, dat in opdracht van de bond wordt uitgevoerd. Deze tussentijdse analyse is gemaakt voor het tv-programma Zembla.
Arbeidsmythe en navelstaarderij
Op Twitter noemt directeur Ruud van Diemen van ROC Midden-Nederland de hoge werkdruk in het onderwijs ‘de grootste arbeidsmythe die er is’ en ‘onzin’. Dat maakte boze reacties los, waarop Van Diemen twitterde dat het ‘altijd mooi’ is ‘dat je kop eraf gaat in onderwijsland als je een andere mening hebt over een gevoelig onderwerp’.
Van Diemen opperde in 2012 in de Volkskrant om mensen in het onderwijs die klagen over een hoge werkdruk een tijdje in het bedrijfsleven te laten werken.
‘Het onderwijs kenmerkt zich op het gebied van werkdrukbeleving door navelstaarderij. Men lijkt de totale realiteit verloren te zijn. Er wordt een niet te verdedigen mythe in stand gehouden. Daarnaast is deze mythe op geen enkele wijze te onderbouwen of uit te leggen aan de rest van werkend Nederland’, aldus Van Diemen in 2012.
Verloren hoger beroep
De claim van de AOb dat docenten in het voortgezet onderwijs 15 procent meer uren werken dan waarvoor ze worden betaald, volgt op een verloren hoger beroep van een wiskundedocent. Deze docent eiste dat ze voor de extra uren die zij structureel zei te maken, zou worden uitbetaald, maar daar ging het gerechtshof in Den Haag niet in mee.
Het Haagse hof bekrachtigde dinsdag in hoger beroep dat er geen sprake was van opgedragen overwerk. ‘Om aanspraak te kunnen maken op een overwerkvergoeding is een specifieke opdracht tot het verrichten van overwerk vereist’, meldt het Haagse hof.
Bovendien wijst het gerechtshof erop dat van een schoolbestuur niet kan worden verlangd dat het werkt met een individueel – per docent gedifferentieerd – taakbeleid.