Staatssecretaris Sander Dekker van OCW is positief over het plan om in het voortgezet onderwijs een maatwerkdiploma in te voeren, maar hij ziet ook risico’s. Dat blijkt uit een brief die hij naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Door de strikte scheiding van vmbo, havo en vwo en de leerjaren weg te nemen, kan volgens Dekker een soepelere doorlopende leerlijn ontstaan. Dat is volgens hem goed voor de kwaliteit van het onderwijs. ‘Het voortgezet onderwijs zou dan ook kunnen worden afgesloten met een zogenaamd maatwerkdiploma, waarbij leerlingen vakken op verschillende niveaus afronden’, aldus Dekker in zijn brief aan de Tweede Kamer.
Hij wijst ook op mogelijke nadelen. Zo noemt hij het gevaar dat het opleidingsniveau van het gehele onderwijs zou kunnen dalen als gevolg van de ontschotting: ‘Het is mijn intentie dat leerlingen juist willen streven naar meer, en niet genoegen nemen met minder.’ Ook ziet hij risico’s met betrekking tot de waarborging van de ‘socialiserende functie van het funderend onderwijs’. Hiermee doelt hij de brede maatschappelijke vorming.
Als het gaat over de doelmatigheid van het onderwijs, vraagt Dekker net als de VO-raad aandacht voor de ‘praktische organiseerbaarheid’. Hij wil weten wat de eventuele invoering van het maatwerkdiploma kan betekenen voor de roosters van docenten en leerlingen.
De staatssecretaris vraagt zich bovendien zich af welke invloed een maatwerkdiploma kan hebben op de toegankelijkheid van het onderwijs en op de herkenbaarheid en vergelijkbaarheid van vo-diploma’s voor het mbo, hbo en de universiteiten.
Hugo de Groot en Leon van Gelder
Het idee voor een maatwerkdiploma werd in maart jongstleden door de VO-raad overgenomen van openbare scholengemeenschap Hugo de Groot in Rotterdam. Rector Eric van ‘t Zelfde van deze school pleit hier al lange tijd voor. Hij is er verheugd over dat de VO-raad en nu ook staatssecretaris Dekker het idee eindelijk omarmen.
Het meinummer van magazine School! van VOS/ABB en de Vereniging Openbaar Onderwijs besteedt aandacht aan flexibiliteit in het voortgezet onderwijs. In het blad vertelt vestigingsdirecteur Hiltje Rookmaker van de vmbo-locatie Leon van Gelder van het openbare Reitdiep College in Groningen hoe deze school in elke klas op verschillende niveaus lesgeeft.
U kunt het artikel online lezen.