In april kwam CNV Onderwijs (CNVO) met het bericht dat de helft van de jonge docenten het onderwijs weer wil verlaten. De Algemene Onderwijsbond (AOb) maakt daar nu bijna tweederde van. Oorzaak zou (wederom) de hoge werkdruk zijn die beginnende docenten ervaren. Ook wordt geklaagd over het salarisniveau. Toch waarderen beginnende leraren hun werk in het onderwijs met een ruime voldoende.
De AOb liet in samenwerking met het NCRV-programma Altijd wat onderzoek uitvoeren naar ervaringen van jonge docenten.
Van de ruim 800 ondervraagde docenten geeft 63 procent aan er wel eens aan te denken het onderwijs te verlaten. Die wens zou zijn ingegeven door hoge werkdruk, die vooral zou worden veroorzaakt door administratie, niet-lesgebonden taken en leerlingen met speciale zorg. Ook wordt geklaagd over het lage salaris.
Of twee op de drie docenten daadwerkelijk het onderwijs vaarwel zullen zeggen, is nog maar de vraag. Als docenten wordt gevraagd welk rapportcijfer ze hun werk geven, dan komen ze gemiddeld op een 7,2. Kennelijk is het werkplezier ruim voldoende. Bovendien liggen vanwege de economische crisis banen buiten het onderwijs niet voor het oprapen.
In april zei CNVO dat de helft van de jonge docenten het onderwijs wil verlaten. Die conclusie van de christelijke bond was gebaseerd op een mini-onderzoekje met zeven multiple-choicevragen. Het is niet zo dat na publicatie van de onderzoeksresultaten van CNVO de helft van de jonge docenten buiten het onderwijs ander werk heeft aanvaard.