ABN AMRO pleit in het kader van de Wet DBA voor btw-vrijstelling voor de inhuur van flexpersoneel via uitzendbureaus.

Nu per 1 januari 2025 de Wet DBA wordt gehandhaafd, brengt het (btw-vrij) inhuren van zzp’ers het risico met zich mee dat de Belastingdienst dit beschouwt als schijnzelfstandigheid. Als daar sprake van is, kan de werkgever te maken krijgen met naheffingen van sociale premies en loonbelasting. Boetes zal de Belastingdienst in het huidige overgangsjaar 2025 overigens nog niet opleggen.

Een oplossing voor scholen kan zijn om zzp’ers in dienst te nemen of om hen in te huren via een uitzendbureau. Dat laatste is erg duur, waarschuwt ABN AMRO, omdat commerciële detacheerders bovenop hun winstmarge 21% btw moeten rekenen voor de detachering van flexpersoneel.

Btw-vrijstelling

De bank wijst erop dat semipublieke instellingen in tegenstelling tot bijvoorbeeld bedrijven in de industrie de btw voor de inhuur van flexpersoneel niet kunnen verrekenen. Mario Bersem, econoom van ABN AMRO, pleit in het Financieele Dagblad daarom voor een btw-vrijstelling. ‘Vrijstelling zou de arbeidsmarkt minder verstoren en beter aansluiten bij de doelstelling om het aantal schijn-zzp’ers terug te dringen, terwijl het helpt (…) onderwijs betaalbaar te houden’.

Een woordvoerder van de Belastingdienst zegt in reactie hierop dat een btw-vrijstelling voor het inhuren van flexpersoneel via uitzendbureaus niet zomaar kan, omdat dit zou indruisen tegen Europese belastingregels waaraan de Nederlandse wetgeving moet voldoen.

Deel dit bericht: