Polarisatie in Nederland raakt jongeren diep. Dat meldt UNICEF Nederland op basis van peiling onder ruim 1.000 jongeren in de leeftijd van 10 tot 18 jaar.
Twee op de drie leerlingen (64%) geven aan dat groepen mensen tegenover elkaar zijn komen te staan door discussies over migratie, discriminatie en de oorlog in Gaza. Voor velen is dit niet alleen een zorgwekkende ontwikkeling, maar ook een persoonlijke ervaring. Het veroorzaakt boosheid en irritatie, maar ook onverschilligheid.
Directeur Suzanne Laszlo van UNICEF Nederland zegt dat we dit niet mogen negeren. ‘Veel kinderen en jongeren voelen zich buitengesloten en vinden dat de samenleving steeds verder verdeeld raakt. Dit is niet alleen zorgwekkend, het vraagt om actie.’
Uit de peiling blijkt dat kinderen en jongeren een specifieke rol voor de politiek zien: beter samenwerken en meer doen om mensen bij elkaar te brengen. ‘De politiek heeft een sleutelrol in het verminderen van polarisatie en het herstellen van het vertrouwen bij jongeren’, benadrukt Laszlo.