Veel zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) willen niet in loondienst als de Belastingdienst vanaf 1 januari strenger gaat handhaven op schijnzelfstandigheid. Ze kiezen ervoor om te gaan werken via een detacheringsbureau. Dat is voor werkgevers veel duurder, meldt het AD.

De krant refereert aan een onderzoek van Flexonderwijs, een platform dat zelfstandige leraren aan scholen koppelt. Uit dat onderzoek blijkt dat zeker 73% van de zzp-leraren weigert om in loondienst te gaan.

Volgens directeur Jan-Willem Duim van Flexonderwijs is het voor veel zzp-leraren geen optie om in loondienst te gaan. ‘Dat voelt als beperkend, terwijl ze voor de vrijheid hebben gekozen. Als scholen deze leraren toch willen behouden, zullen ze hen extern moeten inhuren’, zo citeert het AD hem.

Het extern inhuren van leraren is duur, zo blijkt uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer. De totale loonkosten van een docent in loondienst in salarisschaal LB trede 12 bedragen € 58 per uur, terwijl het tarief van een via een extern bureau gedetacheerde docent in dezelfde schaal en trede gemiddeld € 113 per uur is (dat is inclusief btw).

Commerciële bureaus halt toeroepen

De hoge prijs is de reden waarom veel scholen liever niet met detacheerders in zee gaan. Een voorbeeld van een schoolbestuur dat dit niet wil, is de bij VOS/ABB aangesloten Stichting Aves voor openbaar en bijzonder basisonderwijs in de Noordoostpolder en Kampen. Om commerciële bureaus buiten de deur te houden, lanceerde Aves het manifest LEF!, dat steun kreeg van honderden scholen in het land.

In november 2023 vertelde bestuursvoorzitter Jos Timmermans in magazine Naar School van VOS/ABB hierover.

Lees het verhaal Honderden scholen gestopt met uitzendkrachten

Deel dit bericht: