De beëindiging van de Regeling versterking functiemix vo-leraren in de Randstadregio’s kan betekenen dat middelbare scholen minder inkomsten ontvangen terwijl hun kosten gelijk blijven. Dat erkennen minister Eppo Bruins en staatssecretaris Mariëlle Paul, zo blijkt uit antwoorden op Kamervragen.
‘De uitgaven die tegenover de daling in bekostiging staan verdwijnen niet meteen, aangezien leraren hun rechten op grond van hun arbeidsovereenkomst behouden als zij in een hogere salarisschaal zijn geplaatst. Dit betekent dat schoolbesturen deze daling in hun bekostiging op de korte termijn moeten opvangen binnen hun begroting’, aldus Bruins en Paul.
Nieuwe leraren lager inschalen
Zij wijzen er in antwoord ook op dat vanwege natuurlijk verloop leraren in de hogere salarisschalen zullen uitstromen, bijvoorbeeld als ze met pensioen gaan. De minister en de staatssecretaris gaan ervan uit dat schoolbesturen de personeelskosten op den duur kunnen drukken door nieuwe leraren lager in te schalen.
De functiemix Randstad vervalt per 2026. Dit is een bezuinigingsmaatregel ter waarde van €81,6 miljoen per jaar. De regeling was in het leven geroepen om het lerarentekort in het voortgezet onderwijs in met name de Randstad te verminderen, omdat de personeelstekorten daar het grootst zijn.