Schoolbesturen kunnen op diverse manieren de kansen en risico’s van het gebruik van artificial intelligence in kaart brengen. Dit benadrukt staatssecretaris Mariële Paul van OCW in antwoord op Kamervragen.
Tweede Kamerlid Ilana Rooderkerk van D66 kwam met vragen naar aanleiding van het NOS-artikel Pleidooi voor AI-richtlijn op scholen: ‘Risico’s groot, bewustzijn laag’. De Algemene Onderwijsbond (AOb) pleitte daarin voor een landelijke richtlijn voor het gebruik van artificial intelligence (AI) in het onderwijs.
In haar antwoorden wijst de staatssecretaris er onder andere op dat er al een handreiking is van Kennisnet over AI in relatie tot sociale veiligheid en pedagogisch klimaat. Ook noemt zij de website Aanpak IBP (informatiebeveiliging en privacy) van Kennisnet. Deze site gaat over AI in relatie tot de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).
Een ander punt dat Paul in haar antwoorden noemt, is dat de ICT-coöperaties SURF en SIVON data protection impact assessments (DPIA’s (privacy-onderzoeken)) voor scholen kunnen uitvoeren. Deze onderzoeken richten zich niet alleen op Nederlandse aanbieders, maar ook op grote internationale bedrijven zoals Google en Microsoft.