Vanwege het lerarentekort rukt de vierdaagse lesweek op, maar niemand weet precies hoe wijdverbreid het fenomeen is. Dat meldt de Volkskrant.

Om een beter beeld te krijgen van de omvang van de vierdaagse lesweek, zette de Volkskrant een enquête uit onder basisscholen. De respons was mager: slechts tien scholen lieten weten een vierdaagse lesweek te hebben ingevoerd of dit te overwegen. ‘Scholen hangen niet aan de grote klok dat ze een lesdag inleveren, uit angst dat nieuwe ouders liever voor een andere school kiezen. Bovendien: het mag niet. De wet geeft basisscholen de ruimte om zeven keer per jaar een vierdaagse lesweek in te plannen, in de vorm van een studiedag voor leerkrachten. Gebeurt het vaker, dan is een school in overtreding en kan die een boete krijgen’, aldus de krant.

De Inspectie van het Onderwijs zegt mild te zijn in haar controles. ‘We kunnen niet het onmogelijke vragen van scholen’, zo citeert de krant woordvoerder Daan Jansen. ‘We maken er pas een punt van als we zien dat scholen er niet alles aan doen om de situatie te keren.’

Het verhaal in de Volkskrant is min of meer een herhaling van een artikel dat dezelfde krant in februari van dit jaar publiceerde.

Lees meer…

Deel dit bericht: