De Onderwijsraad benadrukt dat bij structurele taken van het onderwijs structurele bekostiging hoort. Dit meldt de raad in aanloop naar een nadere kennismaking met minister Eppo Bruins van OCW en staatssecretaris Mariëlle Paul.

Het is belangrijk, zo meldt de Onderwijsraad, dat de overheid stuurt op een goede werking van het onderwijsbestel. ‘Daarbij dient de overheid terughoudend te zijn met sturing op zaken die primair aan het veld zijn, zoals de keuze voor onderwijsmethodes.’ Daarnaast is het van belang dat de overheid consistent en navolgbaar handelt, zowel in beleid als in bekostiging. ‘De raad ondersteunt het kabinetsvoornemen om samenhangend richting te geven aan langetermijndoelen, door structurele taken structureel te financieren en het aantal losse maatregelen te verminderen.’

Inmiddels blijkt uit de VOS/ABB-analyse van de OCW-begroting 2025 dat van het uitgesproken voornemen van het nieuwe kabinet weinig terechtkomt. Sterker nog: uit de begrotingsstukken komt heel duidelijk naar voren dat het rechtse kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB naast aangekondigde bezuinigingen een deel van de structurele bekostiging van het primair en voortgezet onderwijs omzet in tijdelijke subsidies.

Lees meer…

Deel dit bericht: