In de Troonrede die koning Willem-Alexander op Prinsjesdag heeft uitgesproken, was slechts beperkte aandacht voor het primair en voortgezet onderwijs. De basisvaardigheden kwamen even voorbij en de koning zei dat het onderwijs baat heeft bij rust.
In het begin van Troonrede noemde de koning het onderwijs heel even in een zinnetje over zorgen in de samenleving over de kwaliteit en de toegankelijkheid van diverse voorzieningen. Ook benoemde hij de krapte op de arbeidsmarkt, onder andere in het onderwijs. Wat dit betreft is het belangrijk, zo staat in de Troonrede, dat parttimers langer gaan werken.
Verder werd in de Troonrede een verbinding gelegd tussen bestaanszekerheid en het onderwijs. Daarbij zei de koning dat het belangrijk is dat het fundament op orde moet zijn. Wat het onderwijs betekent dit met name dat er aandacht moet zijn voor de basisvaardigheden lezen, schrijven en rekenen. Binnenkort krijgt de Tweede Kamer het Herstelplan Kwaliteit Onderwijs.
Verder zei de koning dat het onderwijs is gediend bij rust en continuïteit, niet bij grote nieuwe experimenten. Ook had hij even impliciet aandacht voor de bezuinigingen die op het onderwijs afkomen. Er zijn namelijk ‘scherpe keuzes nodig, zowel om inhoudelijke als financiële redenen’. In mei bleek uit de budgettaire bijlage bij het hoofdlijnenakkoord dat het rechtse kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB bijna een half miljard euro wil bezuinigen op alleen al het primair en voortgezet onderwijs.