Bezuinigen op onderwijs, zoals het kabinet-Schoof doet, gaat op de langere termijn ten koste van de brede welvaart en de concurrentiepositie van Nederland. Daarvoor waarschuwen het Centraal Planbureau, het Sociaal en Cultureel Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving.

In mei bleek uit de budgettaire bijlage bij het hoofdlijnenakkoord dat het rechtse kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB bijna een half miljard euro wil bezuinigen op alleen al het primair en voortgezet onderwijs. Door te stoppen met de subsidie voor brede brugklassen en het beperken van het programma School en omgeving tot 5% van de scholen (op basis van de CBS-achterstandsscore) bezuinigt het kabinet volgend jaar € 55 miljoen en daarna € 210 miljoen per jaar. Met het afschaffen van de maatschappelijke diensttijd wordt volgend jaar € 105 miljoen, het jaar daarna € 155 miljoen en van 2027 tot en met 2029 per jaar € 200 miljoen bespaard. Er zijn nog andere bezuinigingen, waardoor de korting op het onderwijs oploopt tot €485 miljoen.

De planbureaus stellen nu dat het kabinet hiermee slechts naar de financiële voordelen op korte termijn kijkt en niet goed nadenkt over de gevolgen op de lange termijn. Dan zullen de bezuinigingen van nu op het onderwijs negatieve impact hebben op met name de brede welvaart en het concurrentievermogen van Nederland.

Lees meer…

Deel dit bericht: