Het Mensenrechtencomité van de Verenigde Naties (VN) vindt dat Nederland moet inzetten op een volledig inclusief onderwijssysteem. Dit dringende advies volgt op een check door het comité om te kijken of Nederland het internationale Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap goed naleeft. Nederland heeft dit verdrag in 2016 ondertekend.

In dit VN-verdrag staat onder andere dat mensen met een handicap volledig moeten kunnen deelnemen aan de maatschappij en dat het de verantwoordelijkheid is van de landelijke overheid om hier zorg voor te dragen. Onderwijs is wat dit betreft een van de punten die de VN noemt.

Het Mensenrechtencomité signaleert echter dat de situatie in het Nederlandse onderwijs acht jaar na ondertekening van het verdrag nog steeds niet voldoet aan de eisen die daarin zijn gesteld, met name wat betreft de toegankelijkheid. Het comité adviseert nu met klem om het onderwijs volledig inclusief te maken, zodat ook alle leerlingen met een handicap er op alle niveaus aan kunnen deelnemen.

Lees meer…

Deel dit bericht: