De helft van de leerlingen van basisscholen en middelbare scholen poept (bijna) nooit op school. Ze houden hun behoefte liever op, omdat ze de wc’s te vies vinden of de nodige privacy missen. Dat meldt de Maag Lever Darm Stichting op basis van onderzoek. In 2018 werd er al onderzoek naar gedaan door hygiënebedrijf Essity. Ook toen bleek dat de helft van de kinderen liever niet op school naar de wc gaat.
Van de leerlingen die (bijna) nooit school-wc’s gebruiken om te poepen, krijgt 43% klachten als gevolg van hun ‘ophoudgedrag’. Voor één op de zes van die leerlingen zijn de klachten volgens de stichting dusdanig, dat ze naar de dokter moeten, bijvoorbeeld vanwege een ernstige verstopping. De Maag Lever Darm Stichting vreest gezondheidsrisico’s bij duizenden kinderen. Directeur Mariël Croon van de stichting roept schoolbesturen, gemeenten en het ministerie van OCW daarom op te zorgen voor schone, veilige en besloten wc’s op scholen.
Grote boodschap
Uit het onderzoek dat hygiënebedrijf Essity in 2018 liet doen, bleek onder andere dat bijna zeven op de tien leraren klachten van leerlingen kregen over de hygiëne op school. De helft werd hier ook op aangesproken door de ouders. De meeste klachten gingen over stank en vieze wc-brillen. Tevens kwam uit dit onderzoek dat ruim de helft van de basisschoolleerlingen liever niet op school naar de wc ging. Van de leerlingen in het voortgezet onderwijs gaven bijna zes op de tien leerlingen dat aan, zeker als het de grote boodschap betrof.
De PO-Raad zei in 2018 het probleem te herkennen, maar benadrukte dat er te weinig geld was voor de materiële instandhouding en dat er dus keuzes moesten worden gemaakt. Een woordvoerder van de sectororganisatie benadrukte destijds in het AD dat niet de schoolbesturen, maar de gemeenten verantwoordelijk zijn voor fatsoenlijke toiletten, omdat renovatie van schoolgebouwen en vervangende nieuwbouw een taak is van de gemeenten.