Het aantal particuliere scholen in het basis- en voortgezet onderwijs is in twee jaar tijd verdubbeld. De Onderwijsinspectie onderzoekt hoe dit komt. De PO-Raad maakt zich ondertussen zorgen dat de kansenongelijkheid toeneemt door het groeiende aantal privéscholen. Dat meldt Trouw.

In 2023 waren er volgens cijfers van de inspectie in Nederland 99 basisscholen zonder overheidsfinanciering en 43 middelbare scholen. Die scholen werden in totaal door zo’n 2100 leerlingen bezocht. De privéscholen zijn vaak klein: gemiddeld hebben ze vijftien leerlingen.

Sjerp van der Ploeg, projectleider van het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO), doet al langer onderzoek naar particuliere scholen. De stijging van hun populariteit kan hij niet verklaren, zegt hij tegen Trouw. Van der Ploeg wijst erop dat ouders vaak voor zulke scholen kiezen voor hun kinderen vanwege bijvoorbeeld hun levensovertuiging of voorkeur voor een andere pedagogische aanpak. Mogelijk zijn ouders de laatste jaren kritischer geworden op het reguliere onderwijssysteem, of dreigen daar meer leerlingen uit te vallen. Ook is het door de Wet Meer ruimte voor nieuwe scholen tegenwoordig makkelijker om een school op te richten.

Kansenongelijkheid

De PO-Raad vreest dat het aantal particuliere scholen zal blijven groeien door tekort aan leraren en geld in het regulier onderwijs. ‘We vinden het zorgelijk als hierdoor de tweedeling in de maatschappij en de kansenongelijkheid toenemen’, zegt een woordvoerder daarover tegen Trouw.

VOS/ABB en de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) waarschuwden er al in 2020 voor dat de Wet Meer ruimte voor nieuwe scholen zou leiden tot meer segregatie. ‘Als straks in principe iedereen een school mag stichten, waar het wetsvoorstel voor is bedoeld, dan zullen steeds meer groepen in de samenleving hun eigen ‘hokjesscholen’ oprichten.’

Aan het einde van dit jaar is er mogelijk meer duidelijk over de oorzaak van de groei van het aantal privéscholen. Dan is naar verwachting het onderzoek van de Onderwijsinspectie afgerond.

Lees meer…

Deel dit bericht: