Schoolleiders pakken de lerarentekorten steeds voortvarender aan, onder meer door het onderwijs anders te organiseren. Dat blijkt uit de formatiepeiling die de AVS voor de herfstvakantie heeft gehouden. Daarover bericht Onderwijsland.

Uit de peiling blijkt dat 64 procent van de schooldirecteuren aan het begin van het schooljaar 2023-2024 de formatie op hun basisschool helemaal rond hadden. Dat is vergelijkbaar met het jaar ervoor.

Verder had 20 procent de formatie bijna rond en had 16 procent de formatie niet rond. Verder verwacht 47 procent van de schoolleiders komend schooljaar vaker leerlingen naar huis te sturen vanwege een tekort aan leerkrachten.

Anders organiseren

Een steeds grotere groep pakt het tekort aan door het onderwijs anders te organiseren. De meeste scholen doen dit door de inzet van ander personeel naast de leerkrachten, zoals onderwijsassistenten en gepensioneerde oud-medewerkers.

Niet iedereen is enthousiast over deze aanpak. ‘Hoewel wij alle groepen hebben bezet, is er wel een kwaliteitsprobleem’, stelt een schooldirecteur. ‘Leerkrachten die voorheen niet zouden worden aangenomen, krijgen nu wel een kans. Dit doet afbreuk aan de kwaliteit en de doelstellingen/visie van ons onderwijs.’



Een andere aanpak, het invoeren van een vierdaagse schoolweek, is weinig populair. Slechts 2 procent van de schoolleiders omarmt dit alternatief.

Lees meer…

Deel dit bericht: