Nieuwe ouders die hun kind inschrijven bij de gemeente Dordrecht, ontvangen vanaf nu het geboorteboekje Schatten van Dordrecht. Dat meldt RTV Rijnmond. Het boekje, onderdeel van het initiatief Taalschatten van prinses Laurentien, is bedoeld om taalontwikkeling bij jonge kinderen te stimuleren.

Dordrecht is de eerste gemeente in Nederland die het geboorteboekje uitreikt aan nieuwe ouders. Het boekje is meer dan alleen voorlezen. In de korte verhalen staat inspiratie om op ontdekking te gaan in de stad, zoals een babytoer en de voorleesmomenten bij de bibliotheek. Wethouder Peter Heijkoop overhandigde het eerste exemplaar aan een ouder die haar net geboren kindje kwam aangeven op het stadskantoor.

‘Het doel is dat we over een aantal jaar kunnen zeggen dat jonge kinderen al op niveau aan hun basisschool beginnen’, zegt prinses Laurentien. Volgens haar helpt het boekje jonge kinderen om te praten over wat ze zien en horen: ‘Praten met je kindje lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Het gaat ook niet alleen om de letterlijke woorden, maar ook om gevoel en klanken; de taal van het hart.’

Taalschatten

De eerste duizend dagen in het leven van een kind – van de conceptie tot ongeveer de tweede verjaardag – zijn cruciaal voor taalverwerving. Daarom is het nodig dat ouders veel met kind communiceren, benadrukte de prinses eerder dit jaar in een interview met ons magazine Naar School. Ze wil met het initiatief Taalschatten ervoor zorgen dat alle kinderen op het juiste taalniveau aan de basisschool beginnen.

Lees hier het interview met prinses Laurentien in Naar School.

Deel dit bericht: