Smartphones weren uit klaslokalen zorgt ervoor dat middelbare scholieren onderling socialer zijn en lessen geconcentreerder volgen. Dat zeggen leraren en schoolleiders van bijna 600 middelbare scholen in een representatieve meting die het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap liet uitvoeren.

Inmiddels hebben alle middelbare scholen die deelnamen aan het onderzoek maatregelen getroffen om mobieltjes uit de klas te weren. Een deel van de scholen had dit zelf al geregeld, voordat in januari de landelijke afspraak van kracht werd. Voor andere scholen werkte de landelijke afspraak als een stok achter de deur.

De landelijke afspraak gaat na de zomervakantie ook in in het primair en gespecialiseerd onderwijs. Daarom is ook aan 494 basisscholen en 317 (v)so-scholen gevraagd hoe zij daartegen aankijken. Meer dan 70 procent geeft aan al een vergelijkbaar beleid te hebben. Bijna alle scholen die nog geen duidelijke afspraken hebben gemaakt, zeggen dit alsnog te gaan doen.

Scholen in deze sectoren verwachten wel dat de landelijk afspraak bij hen minder grote effecten zal hebben dan in het middelbaar onderwijs, omdat hooguit 20 procent van hun leerlingen een mobiele telefoon meeneemt naar school.

Lees verder

Deel dit bericht: