De coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB vinden het onwenselijke dat bestuurders en toezichthouders bij schoolbesturen privé actief zijn bij onderwijsadviesbureaus. Zij willen dat staatssecretaris Mariëlle Paul maatregelen neemt. Dat meldt de NOS.

Aanleiding voor de oproep van de regeringspartij is een onderzoek van de NOS en de actualiteitenrubriek Nieuwsuur, waaruit diverse voorbeelden naar voren komen van dubbelfuncties van schoolbestuurders bij private onderwijsadviesbureaus.

NSC en VVD willen eerst een plan van de staatssecretaris afwachten, maar PVV en BBB doen alvast concrete voorstellen. Zo willen ze via wet- en regelgeving dubbelfuncties bij onderwijsadviesbureaus in hetzelfde gebied verbieden. Overtredingen zouden moeten leiden tot ontslag of een verbod op uitoefening van een bestuursfunctie ‘voor een aanzienlijke periode’.

Financiering

Daarnaast willen PVV en BBB dat Paul schoolbesturen via nieuwe regelgeving gaat verplichent om meerdere offertes op te vragen bij vergelijkbare onderwijsadviesbureaus. Ook willen ze dat besturen in hun jaarverslag verantwoording afleggen over hoeveel geld zij aan welke bureaus besteden.

Voor de vier coalitiepartijen is de kwestie rond dubbelfuncties ook aanleiding om de lumpsum-financiering opnieuw tegen het licht te houden. PVV-Kamerlid Patrick van der Hoeff wil dat besturen voortaan een verplicht percentage gaan besteden aan het ‘primaire proces’, zoals lesgeven. Hij vindt hierbij steun van NSC en BBB. Ook VVD-Kamerlid Arend Kisteman zegt bereid te zijn daarnaar te kijken.

Normbesef

In een reactie op LinkedIn stelt staatssecretaris Paul nog geen concrete maatregelen voor. Wel stelt ze dat het ‘normbesef’ beter moet en dat dit onderwerp zal zijn van haar ‘gesprekken met de sector’.

Eerder deze week lieten de PO-Raad en VO-raad weten dat ze naar aanleiding van het onderzoek hun codes voor goed onderwijsbestuur willen aanscherpen.

Lees meer…

Deel dit bericht: