Het demissionaire kabinet stelt structureel € 1 miljoen per jaar beschikbaar voor het Nationaal Plan Versterking Holocausteducatie. Dit plan richt zich op scholen, musea en herinneringscentra.
Het kabinet vindt dat voor iedere leeftijd en voor iedere doelgroep lesmateriaal van voldoende kwaliteit beschikbaar moet zijn. ‘Daarom wordt in afstemming met docenten lesmateriaal waar nodig verbeterd en overzichtelijker aangeboden. Verder wordt ingezet op training en professionalisering van docenten in het lesgeven over de Holocaust en handvatten om misinformatie over de Holocaust te bestrijden’, zo staat op de website van de Rijksoverheid. Onderdeel van het plan is dat januari de maand wordt van de Holocausteducatie.
Demissionair onderwijsminister Mariëlle Paul benadrukt dat leerlingen tot waardevolle en belangrijke inzichten kunnen komen als zij in de klas leren over de Holocaust. ‘Daarbij is het werk van docenten van onschatbare waarde. Zij helpen jongeren om onze geschiedenis beter te begrijpen, om feit van fake news te onderscheiden en om empathisch te kijken naar ons verleden en die lessen toe te passen in het heden. Dat is hard nodig, juist in deze tijd waarin antisemitisme toeneemt.’