Voormalig PvdA-onderwijsminister Ronald Plasterk verkent op verzoek van Geert Wilders van de PVV welke mogelijkheden er zijn om op basis van de verkiezingsuitslag een nieuwe coalitie te vormen.
Eerst zou Eerste Kamerlid Gom van Strien van de PVV die klus gaan klaren, maar al voordat hij überhaupt aan zijn opdracht was begonnen, trok hij zich terug. Aanleiding daarvoor was berichtgeving in NRC dat Van Strien betrokken zou zijn geweest bij oplichting en omkoping bij een dochterbedrijf van de Universiteit Utrecht en het ziekenhuis UMC Utrecht. Wilders vroeg daarna aan Plasterk om verkenner te worden. Die reageerde daar positief op.
Plasterk was van februari 2007 tot februari 2010 in het vierde kabinet-Balkenende namens de Partij van de Arbeid minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Van november 2012 tot oktober 2017 was hij in het tweede kabinet-Rutte minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Hij realiseerde in die hoedanigheid de Wet normering topinkomens, die betrekking heeft op onder anderen schoolbestuurders.
Plasterk is tegenwoordig topman in de medische sector en bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is ook actief als columnist voor de Telegraaf. In zijn columns spreekt hij zich geregeld kritisch uit over onder meer het Klimaatakkoord en de Europese Unie, waarmee hij dicht bij standpunten van de PVV komt. In zijn column in de Telegraaf van 23 november zei hij dat de formatie van een nieuw kabinet onder leiding van Geert Wilders ‘niet enorm ingewikkeld’ is en ook ‘niet heel lang’ hoeft te duren.