Het stuk beton dat uit het plafond van een openbare basisschool in Rotterdam kwam vallen, laat zien dat onderwijshuisvesting een onderwerp is dat te lang is doorgeschoven. Dat staat in een open brief van sectororganisaties PO-Raad, VO-raad en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) aan demissionair onderwijsminister Mariëlle Paul.
Voor de zomervakantie riep demissionair minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening gemeentebesturen op om scholen met zogenoemde MuWi-vloersystemen te laten onderzoeken. De oproep volgde op een incident in het openbare Kindcentrum IJsselmonde in Rotterdam, waar in mei een stuk beton uit zo’n vloersysteem was gevallen. Bij dit incident raakte overigens niemand gewond.
Volgens de PO-Raad en VO-raad en de VNG toont het incident in Rotterdam aan dat onderwijshuisvesting te lang is doorgeschoven, zoals Mariëlle Paul in december 2022 zelf zei toen zij nog Tweede Kamerlid namens de VVD was. De sectororganisaties zijn bang voor dramatische incidenten in schoolgebouwen als er verder uitstel komt.
Tientallen miljarden nodig
In hun brief geven de sectororganisaties en de VNG aan dat er heel veel geld nodig is om alle schoolgebouwen in Nederland voor het jaar 2050 te te renoveren en te vernieuwen. ‘Dit bedrag is door inflatie gestegen van € 730 miljoen per jaar naar € 1,2 miljard euro per jaar’, zo staat in de brief.
Dat geld is volgens de briefschrijvers nodig voor een gezond binnenklimaat in duurzame en eigentijdse schoolgebouwen die geschikt zijn voor inclusief en modern onderwijs dat gelijke kansen biedt aan alle kinderen.