Onderwijsminister Dennis Wiersma gaat de looneis van 12% van onderwijsvakbonden bespreken met het kabinet, maar hij meldt er direct bij dat hij de verwachtingen hierover wil temperen.
De bonden eisen 12% meer loon voor leraren, onderwijsondersteuners en schoolleiders. Ze dreigen met stakingen na de zomervakantie als die loonsverhoging er niet komt. De kans dat het kabinet geld uittrekt voor een loonsverhoging van 12% lijkt echter klein, omdat daar in Den Haag niet voldoende geld voor lijkt te zijn.
Indexatie 5,2%
Uit een analyse die senior adviseur Ronald Bloemers van VOS/ABB onlangs van de Voorjaarsnota heeft gemaakt, blijkt dat ook het onderwijs niet ontkomt aan de bezuinigingen die het kabinet in april aankondigde. ‘Vanuit de CPB-cijfers bedraagt de indexatie van de personele bekostiging ongeveer 5,2%. Het kabinet keert niet alles uit en cao-partijen hebben in de huidige cao al 1,6% gebruikt, dus zal het loonbod niet meer dan 3,5% kunnen bedragen. Omdat het kabinet niet alles kan uitkeren, zal dit meer richting de 3% zijn.’
Inmiddels is duidelijk dat op de indexatie niet zal worden bezuinigd en dat de ongeveer 5,2% indexatie volledig zal worden uitgekeerd, maar daar is dus al wel 1,6% van gebruikt. Voor de looneis van 12% moet er dus behoorlijk wat geld van het kabinet bij, maar of dat er komt nu het bezuinigingen zijn aangekondigd, is nog maar zeer de vraag.
Niet meteen nieuw geld
De minister laat in reactie op de looneis weten dat het aan de werkgevers en werknemers is om te onderhandelen over salarissen, met het geld dat het kabinet beschikbaar heeft gesteld in de Voorjaarsnota. Hij zegt dat er ‘niet meteen nieuw geld zal zijn’. Dat is volgens hem iets wat hij eerst in het kabinet zal moeten bespreken.