Gemiddeld besteden jonge kinderen tot en met zes jaar honderd minuten per dag aan digitale media, met name op tablet, telefoon of televisiescherm. Dit blijkt uit onderzoek van Netwerk Mediawijsheid.
De onderzoekers wijzen erop dat het mediagebruik bij jonge kinderen aanzienlijk meer dan dat wat in de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties staat. Volgens die richtlijnen zouden kinderen tot twee jaar geen schermtijd moeten hebben en kinderen tot vijf jaar maximaal één uur per dag.
Stilzitten
Uit het onderzoek komt ook naar voren dat digitaal mediagebruik vaak samengaat met stilzitten. Hoe ouder kinderen worden, hoe meer dit toeneemt. Dat is zorgelijk, meldt Netwerk Mediawijsheid, met name voor kleuters, die op school ook al vaker op vaste momenten zitten. ‘Beweging is essentieel voor de gezondheid en ontwikkeling van jonge kinderen. Overmatig gebruik van digitale media en te weinig beweging op jonge leeftijd kan slaap en taalontwikkeling negatief beïnvloeden en overgewicht en bijziendheid in de hand werken.’
Jonge kinderen die lang achter een scherm zitten, lopen ook risico op bijziendheid, slaapgebrek en slechte taalontwikkeling.