Onderwijsminister Dennis Wiersma kiest niet voor een verplichte driejarige brede brugklas op alle scholen voor alle leerlingen. Wel kunnen scholen die een driejarige brede brugklas willen, daar geld voor krijgen. Dat meldt de minister in de brief Visie kansengelijkheid funderend onderwijs.
In een advies van de Onderwijsraad dat vorig jaar uitkwam, staat dat het goed zou zijn om alle leerlingen na groep 8 van de basisschool te laten doorstromen naar een driejarige brede brugklas in het voortgezet onderwijs. Hier zouden zij dan samen flexibel onderwijs kunnen volgen dat binnen de klas wordt afgestemd op (groepen) leerlingen. Het idee was dat pas na drie jaar de leerlingen in verschillende schoolsoorten terecht zouden komen. De gedachte achter het advies was dat de driejarige brugklas goed is voor het bevorderen van kansengelijkheid.
De minister meldt nu dat hij de doelen van de Onderwijsraad om kansengelijkheid in het onderwijs te vergroten deelt, maar dat het voorstel voor de verplichte driejarige brugklas het voortgezet onderwijs op zijn kop zou zetten. Bovendien is er volgens Wiersma geen duidelijk zicht op praktische en financiële consequenties. Hij doelt daarmee onder andere op de opleiding en vaardigheden van leraren, het curriculum en huisvesting.
De driejarige brede brugklas wordt dus niet verplicht, maar als scholen zo’n brugklas willen inrichten, kunnen ze daar wel geld voor krijgen, meldt de minister.