Veel schoolrezen zijn dit jaar minder spectaculair, minder lang en vooral minder ver. Dat komt door een combinatie van de hoge inflatie en minder inkomsten als gevolg van de veranderde regels rond de vrijwillige ouderbijdrage, meldt de NOS.
De omroep sprak met onder anderen leerkracht Sylvia Manders van openbare basisschool Harm Smeenge in Beilen (Drenthe). De leerlingen van groep 7 gingen elk jaar met de bus naar een attractiepark, maar dit jaar gaan ze op de fiets naar een avonturenpark in de buurt. ‘De bus is de grootste onkostenpost. Stel dat het budget 25 euro per leerling is, dan gaat daarvan zo’n 20 euro naar de kosten voor de bus. Je kunt dus nagaan dat er niet heel veel meer overblijft voor de rest, bijvoorbeeld om een patatje te eten’, aldus Manders.
Zij wijst ook op de vrijwillige ouderbijdrage. ‘We merken dat steeds meer mensen de bijdrage niet meer kunnen betalen. Dat is heel erg logisch in deze dure tijden. Maar daardoor komt er bij ons dus wel minder geld binnen.’
In het voortgezet onderwijs is volgens de NOS de trend te zien dat scholen nog wel naar bijvoorbeeld Berlijn, Parijs of Londen gaan, maar dat bestemmingen verder weg, zoals Barcelona, minder in trek zijn. Ook dat hangt samen met de hoge inflatie en de veranderde regels rond de vrijwillige ouderbijdrage.
Sinds augustus 2021 mogen scholen leerlingen niet meer uitsluiten van extra activiteiten als hun ouders de vrijwillige bijdrage niet betalen. Het maakt daarbij niet uit of ze dat niet kúnnen of niet wíllen.
In het decembernummer van magazine Naar School van VOS/ABB staat een artikel over hoe scholen omgaan met schoolreizen en andere extra activiteiten nu de regels rond de vrijwillige ouderbijdrage zijn veranderd.
Lees het artikel Wat doen we met de vrijwillige ouderbijdrage?