De nationale overheid zou sterker richting kunnen bieden aan scholen over het geven van voorlichting over seksualiteit en seksuele diversiteit. Dat stelt Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen Conny Rijken.
Uit de Slachtoffermonitor seksueel geweld tegen kinderen 2017-2021 blijkt dat jongeren in de tienerleeftijd vaak seksueel geweld meemaken. Zij worden ook vaker dan kinderen in de basisschoolleeftijd opnieuw slachtoffer van een delict. ‘Seksueel geweld tegen kinderen komt veel voor en heeft langdurige gevolgen voor slachtoffers. Daarbij is het verontrustend om te zien dat tieners relatief vaak opnieuw slachtoffer worden van een delict’, aldus Rijken.
Effectieve preventie
Zij benadrukt pleit voor meer effectieve preventie en passende hulp voor slachtoffers. Goede relationele en seksuele vorming op scholen zijn een essentieel onderdeel van een effectieve preventie, maar uit onderzoek van expertisecentrum Rutgers blijkt dat 62% van de docenten biologie en 79% van de docenten maatschappijleer in het voorgezet onderwijs geen gebruik maakt van aanvullend (erkend) lesmateriaal.
Volgens Rijken is hier nog een wereld te winnen. ‘Daarvoor hebben scholen en hulporganisaties wel de juiste kaders nodig. Hier ligt een belangrijke rol voor de nationale overheid, die sterker richting kan bieden aan scholen over het geven van voorlichting over seksualiteit en seksuele diversiteit, waarmee een bijdrage geleverd wordt aan de preventie van seksueel geweld tegen kinderen.’