We zitten nog in de luxepositie dat mensen meer gaan werken als ze dat leuk vinden. Dat zegt Wieteke Graven van Het Potentieel Pakken, een organisatie die zich inzet om vrouwen in het onderwijs en de zorg meer uren te laten werken. De actualiteitenrubriek 1Vandaag besteedt hier aandacht aan.
Een meerderheid in de Tweede Kamer wil een bonus voor parttimers die fulltime gaat werken. Op die manier zou het personeelstekort in onder andere het onderwijs kunnen worden aangepakt. Pricewaterhouse Coopers meldt op basis van eigen onderzoek dat als deeltijders vier uur per week extra gaan werken, er bijna geen personeelstekorten meer zijn. Die tekorten zouden zelfs helemaal zijn opgelost als 29% van parttimers fulltime gaat werken.
‘Moeders kunnen niet fulltime werken’
Vakbondsbestuurder Kitty Jong van FNV, waar de Algemene Onderwijsbond (AOb) deel van uitmaakt, is niet blij met deze berichten. ‘Het is een heel ingewikkelde problematiek. Daar wordt nu voor de bühne een oplossing voor gezocht die het electoraal ontzettend goed doet. Daar word ik heel boos van’, zo citeert 1Vandaag haar. Zij stelt dat met name vrouwen niet fulltime zouden kunnen werken, omdat ze voor de kinderen moeten zorgen. Daarbij verwijst ze naar een onderzoek door bureau McKinsey. Het zou volgens haar ook maatschappelijk niet geaccepteerd zijn als moeders fulltime werken. ‘We zijn niet zo’n vooruitstrevend volkje’, aldus Jong.
Wieteke Graven van Het Potentieel Pakken denkt dat de personeelstekorten kunnen worden aangepakt door werk aantrekkelijker te maken. Dat zit hem volgens haar niet zozeer in financiële prikkels. ‘Naast geld is het voor deeltijdwerkers vooral belangrijk dat het werk leuk is. Werkplezier is de grootste motivatie. We zitten nog in de luxepositie dat mensen met name meer gaan werken als ze het leuk vinden om meer te gaan werken.’
Meerurenbonus, geen voltijdsbonus
Graven zegt dat in het onderwijs bijna niemand een voltijdcontract heeft. Zij is voorstander van een ‘meerurenbonus’ in het onderwijs, maar niet van een ‘voltijdsbonus’.