Het heeft geen zin om CO2-meters voor scholen centraal te gaan inkopen via het ministerie van OCW of de gemeenten. De aanschaf van deze meters is en blijft daarom de verantwoordelijkheid van de scholen zelf. Dat meldt onderwijsminister Dennis Wiersma in antwoord op Kamervragen over de verbetering van de ventilatie in schoolgebouwen.
De Tweede Kamerleden Gert-Jan Segers en Mirjam Bikker van de ChristenUnie wezen de minister erop dat veel schoolleiders aangeven dat zij moeite hebben om CO2-meters aan te schaffen vanwege de wereldwijde run op deze meters. Volgens hen is het daarom beter om CO2-meters centraal in te kopen via het ministerie of de gemeenten.
Wiersma antwoordt dat centraal inkopen geen zin heeft, omdat er volgens hem voldoende CO2-meters beschikbaar zijn. ‘Wel kan de levertijd bij inkoop van grote aantallen soms oplopen tot zes weken, maar ook dan is het mogelijk de
meters ruim voor de winter te plaatsen’, aldus de minister. Hij voegt hieraan toe dat scholen zelf het beste in staat zijn om een afweging te maken welk model CO2-meter en welke leverancier het beste bij hun situatie past.
Corona
Met CO2-meters is het mogelijk het gehalte aan kooldioxide in de lucht in klaslokalen in de gaten te houden. Als dat gehalte te hoog wordt, is het nodig om te ventileren. Bijvoorbeeld door een raam open te doen. De gedachte is dat met extra ventilatie ook het risico wordt verkleind op een infectie met het corona- of een ander virus. In die zin slaan CO2-meters dus twee vliegen in één klap: frisse lucht om bij de les te blijven én minder infectiegevaar.