Scholen zijn niet verplicht om de leerlijn van het COC over genderdiversiteit te gebruiken. Maar ze zijn wel verplicht om zich aan de wet te houden, onder meer wat betreft sociale veiligheid. Dat meldt onderwijsminister Dennis Wiersma in antwoord op Kamervragen van SGP’er Roelof Bisschop.
Bisschop denkt dat jonge leerlingen in de war raken als zij horen dat ze zich de ene dag een jongetje en de andere dag een meisje kunnen voelen. Volgens hem kan de leerlijn van het COC over genderdiversiteit ‘identiteitsverwarring’ zaaien. De leerlijn suggereert, zo stelt Bisschop, ‘dat een non-binaire genderidentiteit een gangbare, reguliere praktijk zou zijn’. De leerlijn brengt volgens hem de psychische integriteit van jonge kinderen in gevaar en daarmee zou de leerlijn op gespannen voet staan met de zorgplicht voor sociale en psychische veiligheid.
Wiersma antwoordt dat het kabinet het belangrijk vindt dat iedere leerling zichzelf mag zijn. Daarbij hoort volgens hem dat kinderen respectvol leren omgaan met seksuele en genderdiversiteit. ‘Juist door hier aandacht aan te besteden en de acceptatie daarvan te bevorderen op een manier die rekening houdt met de leef- en ervaringswereld van de leerlingen, passend bij de leeftijd van de leerlingen, draagt een school bij aan de sociale veiligheid van alle leerlingen’, zo benadrukt hij.
Hij voegt eraan toe dat scholen niet verplicht om de leerlijn van het COC over genderdiversiteit te gebruiken, maar dat ze wel verplicht zijn om zich aan de wet te houden, onder meer wat betreft sociale veiligheid.