Ruim één op de vijf jongeren vanaf 12 jaar dacht er in de coronaperiode aan om een einde aan het leven te maken. Dat blijkt uit onderzoek door het Netwerk GOR, een samenwerkingsverband van onder andere het RIVM en de GGD’s. Het onderzoek heeft betrekking op de lockdownperiode van december 2021 tot en met februari 2022.
In de onderzochte periode registreerden huisartsen 37% meer suïcide, inclusief gedachten en pogingen bij jongeren, dan in dezelfde periode in 2019 (dus vóór de coronamaatregelen). Het betrof vooral jongeren die al kampten met eenzaamheid, verminderde mentale gezondheid en/of posttraumatische-stressstoornissen.
Daarnaast hadden ook relatief veel jongeren die een gebeurtenis meemaakten die te maken had met corona suïcidale gedachten. Denk hierbij aan situaties waarbij iemand die belangrijk voor hen was in het ziekenhuis terechtkwam of overleed aan corona.
Stress en vermoeidheid
Uit het onderzoek blijkt verder dat in de onderzochte coronaperiode veel jongeren last hadden van psychische klachten (43%). Ook werd stress genoemd (55%) en lichamelijke klachten die mogelijk kwamen door stress (58%), zoals vermoeidheid (36%), prikkelbaarheid (22%) of problemen met het geheugen en/of concentratie (22%).