De prioriteit van het onderwijs aan kinderen die uit Oekraïne zijn gevlucht, is om hun rust, structuur en veiligheid te bieden. Dat vertelt meerscholendirecteur Marionne Lommen van SAAM aan Stadkrant Veghel.
SAAM is een samenwerkingsbestuur met in totaal 26 basisscholen in de Brabantse gemeenten Bernheze, Boekel, Maashorst, Meierijstad, Oss en Uden. Samen met Verdi onderwijs en het voortgezet onderwijs verzorgt SAAM onderwijs aan kinderen die vanwege de oorlog in Oekraïne naar Nederland zijn gevlucht.
De Oekraïense kinderen in de basisschoolleeftijd die met hun moeders worden opgevangen in het voormalige Franciscanessenklooster in Veghel, gaan in dat gebouw naar school. ‘De basisschool wilden we op deze plek laten starten. Het zijn jonge kinderen en zo zijn ze dicht bij hun moeders. En er was hier ook de ruimte voor’, vertelt Lommen.
Er zijn twee groepen opgezet: een voor kinderen van vier tot en met zes jaar en een voor oudere kinderen tot en met elf jaar. Door in- en uitstroom variëren de getallen een beetje, maar iedere groep bestaat uit circa 12 kinderen. De prioriteit is het creëren van rust, structuur en veiligheid, vertelt Lommen. ‘Als we deze prioriteiten hebben vervuld wordt het onderwijs opgezet, daar zijn we nu mee bezig.’
De Oekraïense ouders worden bij betrokken bij het opzetten van het onderwijs aan hun kinderen. ‘Ze zijn blij met de voorziening die is opgezet. Maar, pas als het onderwijs staat, kunnen we kijken naar de lange termijn. We gaan het gewoon samen doen, met hart en liefde’, aldus Lommen.
In de editie van magazine Naar School van VOS/ABB die na de meivakantie verschijnt, is ook aandacht voor onderwijs aan kinderen die uit Oekraïne zijn gevlucht. Wij gingen kijken bij openbare basisschool De Wilgen in Sliedrecht en de Interschool in Ter Apel.