Na de basisscholen moeten nu ook alle andere scholen per direct sluiten tot en met 9 januari. Alleen kwetsbare leerlingen en examenleerlingen mogen nog fysiek naar school. De mogelijkheid bestaat dat er na 9 januari weer les op afstand gegeven moet worden.
Dit heeft heeft het kabinet zaterdagavond 18 december besloten. Die avond kondigde demissionair minister-president Mark Rutte een harde lockdown voor het hele land af. Hoewel het aantal coronabesmettingen onder kinderen en jongeren dalende is, vindt het kabinet deze algehele lockdown noodzakelijk met het oog op de omikron-variant van het virus, die aan een snelle opmars bezig is. De lockdown moet die opmars vertragen. Eerder was al aangekondigd dat de basisscholen vanaf 20 december dicht moeten. Nu geldt dit ook voor het voortgezet (speciaal) onderwijs, het mbo, hogescholen en universiteiten.
Noodopvang
Basisscholen en middelbare scholen moeten vanaf dinsdag 21 december noodopvang bieden aan kinderen van wie een van ouders een cruciaal beroep (in de zorg) heeft. Maandag 20 december kunnen ze gebruiken om dit te organiseren. Schoolexamens gaan gewoon door. In de schoolgebouwen blijven de coronamaatregelen gelden die eerder waren afgekondigd, zoals mondkapjes op in de gangen vanaf groep 6 van de basisschool. Ook de buitenschoolse opvang sluit tot en met 9 januari, maar ook hier moet noodopvang worden geboden voor kwetsbare leerlingen en kinderen van ouders uit cruciale beroepsgroepen.
Heropening
Hoewel de harde lockdown voor andere branches geldt tot en met 14 januari, gaat het ministerie van OCW er voorlopig van uit dat het onderwijs na de kerstvakantie weer open kan op de geplande dag, maandag 10 januari. Het definitieve besluit daarover komt op 3 januari. Als dan blijkt dat fysiek onderwijs nog niet mogelijk is, zullen leerlingen weer les op afstand moeten krijgen. Scholen wordt gevraagd zich hierop voor te bereiden.