Dit jaar is vanwege corona de vrije ruimte van de werkkostenregeling flink verhoogd. Tot een loonsom van 400.000 euro bedraagt de vrije ruimte 3%, over het meerdere 1,18%. Let op: de vrije ruimte over dit jaar kunt u niet doorschuiven naar volgend jaar!

Via de werkkostenregeling kunt u als werkgever allerlei zaken belastingvrij vergoeden en verstrekken aan uw werknemers. Dat hoeven niet alleen kostenvergoedingen te zijn. Ook bijvoorbeeld een extraatje vanwege een bepaalde omzet kunt u via de werkkostenregeling belastingvrij verstrekken.

Belastingvrij

Vergoedingen en verstrekkingen die niet boven de vrije ruimte uitkomen, zijn belastingvrij. Komen ze wel boven de vrije ruimte uit, dan blijven ze belastingvrij voor de werknemer. U moet als werkgever dan wel 80% belasting betalen via de eindheffing. U moet de vergoedingen en verstrekkingen wel aanwijzen in de werkkostenregeling. Doet u dat niet, dan betaalt de werknemer loonheffing via het reguliere loon. De werknemer houdt dan netto minder over.

U moet bij gebruik van de werkkostenregeling wel letten op de gebruikelijkheidstoets. Dit betekent dat de vergoeding of verstrekking niet meer dan 30% mag afwijken van wat in vergelijkbare situaties gebruikelijk is. Is de vergoeding of verstrekking ongebruikelijk, dan kunt u deze niet aanwijzen in de werkkostenregeling. De werknemer betaalt dan loonheffing via het reguliere loon.

2400 euro

In beginsel doet de Belastingdienst over vergoedingen en verstrekkingen van maximaal 2400 euro per werknemer per jaar niet moeilijk. Deze kunt u altijd aanwijzen in de werkkostenregeling. U moet ook dan wel binnen de vrije ruimte blijven om dit belastingvrij te doen, anders betaalt u 80% belasting.

Meer weten? Neem contact op met onze financial Ron van der Raaij: 06 53 73 34 49, rvanderraaij@vosabb.nl

Deel dit bericht: