De coronacrisis heeft een verwoestend effect op de kinderrechten. Dat zegt oprichter en voorzitter Marc Dullaert van de KidsRights Foundation bij de presentatie van de KidsRights Index 2021.
Kinderen zijn volgens Dullaert buitengewoon hard geraakt door de coronacrisis. ‘Niet direct door het virus zelf, maar doordat regeringen over de hele wereld acties uitstelden, terwijl alle signalen wezen op ernstige en langdurige negatieve gevolgen voor toekomstige generaties.’
Wat Nederland betreft, heeft hij geen goed woord over voor het besluit van het kabinet om de scholen in december te sluiten, om daarmee ouders te dwingen thuis te werken.
Dullaert benadrukt dat nog niet duidelijk is wat de volle omvang zal zijn van de negatieve effecten. Hij dringt er bij regeringen op aan om maatregelen te nemen die de langetermijneffecten van de coronacrisis op de kinderen van nu kunnen verzachten.
KidsRights Index
De KidsRights Index 2021 is een ranglijst met 182 landen. Nederland staat op de vijfde plaats. IJsland staat op nummer 1, gevolgd door Zwitserland, Finland en Zweden.
Nederland doet het goed op het gebied van onderwijs en bescherming van kinderen, maar op het gebied van gezondheid en milieu staan wij er een stuk minder rooskleurig voor.
Opmerkelijk is dat Groot-Brittannië als rijk Europees land op de 169e plaats staat. Dat komt vooral doordat veel Britse kinderen opgroeien in een slecht milieu. Groot-Brittannië doet het gemiddeld genomen slechter dan bijvoorbeeld Irak, Soedan en Jemen. Tsjaad, Afghanistan en Sierra Leone zijn de hekkensluiters.
De KidsRights Index is samengesteld door de KidsRights Foundation in samenwerking met de Erasmus School of Economics en het International Institute of Social Studies van de Erasmus Universiteit in Rotterdam.