Directeur Marieke van Schaik van het Nederlandse Rode Kruis heeft donderdag in de Tweede Kamer gepleit voor een investering in EHBO-cursussen in het voortgezet onderwijs.
Het Rode Kruis vindt dat EHBO-lessen op school nodig zijn om de hele Nederlandse samenleving beter voor te bereiden op noodsituaties. In 2019 werd daartoe een burgerinitiatief gelanceerd. Een petitie van het Rode Kruis kreeg zoveel steun, dat het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer moest komen.
In Nederland zijn er wel scholen die EHBO-onderwijs geven, maar dat zijn er volgens het Rode Kruis lang niet genoeg. Eén op de zes jongeren in Nederland weet hoe je moet reanimeren of hoe een AED te gebruiken als iemand hulp nodig heeft. Terwijl jaarlijks gemiddeld 1,9 miljoen ongelukken in en om het huis gebeuren.
Een ander helpen
Van Schaik: ‘Ons voorstel richt zich niet alleen op levensreddende vaardigheden zoals een reanimatie. Jongeren leren ook hoe ze moeten handelen bij epilepsie, een herseninfarct, een verstikking of bij ernstige bloedingen en brandwonden. Als we nu investeren in EHBO-trainingen dan hebben we over een paar jaar een samenleving waarin iedereen een ander kan helpen.’
Tijdens een EHBO-les leren de leerlingen hoe zij moeten handelen wanneer zij in een noodsituatie terechtkomen. Bijvoorbeeld hoe zij moeten reanimeren, hoe ze een beroerte herkennen of wat ze moeten doen als iemand een brandwond of een ernstige bloeding heeft. De lessen kunnen worden gegeven door EHBO-instructeurs en medici, zodat leraren er niet mee worden belast.
Demissionair onderwijsminister Arie Slob vindt het een goed idee om in het voortgezet onderwijs EHBO-cursussen te geven. Maar wat hem betreft wordt dat geen verplichting, omdat de scholen het volgens hem al druk genoeg hebben.
In juni 2017 publiceerde VOS/ABB in magazine Naar School! een artikel over EHBO-cursussen op scholen. In dat artikel worden de reanimatielessen belicht van openbare scholengemeenschap Het Maerlant in Brielle.
Lees het artikel: