Het advies van de Onderwijsraad om het selectiemoment uit te stellen tot na het derde leerjaar in het voortgezet onderwijs is ‘een utopisch vergezicht met verstrekkende gevolgen’. Dat zegt directeur Pauline Scheltema van Stichting het Zelfstandig Gymnasium (SVZG) in de Volkskrant. Zij vreest dat uitvoering van het advies, dat is gericht op kansengelijkheid, veel kapot kan maken.
Scheltema, die ook conrector is van het openbare Stedelijke Gymnasium in Breda, betwijfelt of een bredere brugklas de manier is om gymnasiasten te bedienen. ‘Wij horen vaak dat onze leerlingen ongelukkig zijn geweest op de basisschool, omdat ze hun ei niet kwijt konden. Dan komen ze op een gymnasium terecht en worden ze eindelijk uitgedaagd’, zo citeert de krant haar.
De Onderwijsraad wil dat probleem tackelen door leerlingen ‘een flexibel programma’ te bieden ‘dat aansluit bij wat ze kunnen en past bij hun ontwikkeling’. Daar is Scheltema skeptisch over: ‘We proberen al jarenlang meer te differentiëren in het onderwijs. Maar dat vergt ontzettend veel van de docenten en het is tot nu toe nog niet heel succesvol.’ Ze waarschuwt voor rigoureuze stelselwijzigingen. ‘Misschien gooi je iets heel waardevols overboord. Dit kan meer kapotmaken dan je lief is.’