Met publieke-private samenwerking is het mogelijk het lerarentekort op te lossen. Dat denkt Suzanne von der Dunk, directeur Onderwijs van Randstad Nederland.
Het lerarentekort is volgens haar vooral een gevolg van een mismatch op de arbeidsmarkt. ‘Er zijn voldoende werknemers die willen en kunnen werken in het onderwijs. Maar dat bestaande potentieel wordt onvoldoende benut. Dat moeten we sectoroverstijgend oplossen’, aldus de Randstad-directeur op de opiniepagina van Trouw.
Haar pleidooi, dat veel weg heeft van een advertentie, staat in het teken van het Nationaal Plan Onderwijs (NPO), dat is bedoeld om corona-achterstanden te repareren. Bijvoorbeeld door meer leraren in te zetten. Het kabinet steekt daar 8,5 miljard euro in, waarvan 5,8 miljard naar de scholen voor primair en voortgezet onderwijs gaat.
Von der Dunk adviseert om bij de uitrol van het NPO gebruik te maken van uitzend- en detacheringsbureaus, zoals Randstad. ‘Daar zit de kennis wat betreft het werven en selecteren van de juiste mensen’, beweert zij.