De avondklok en de aanscherping van bestaande coronamaatregelen zijn mede bedoeld om de scholen weer te kunnen openen. Dat heeft demissionair gezondheidsminister Hugo de Jonge woensdagmiddag gezegd op de jongste coronapersconferentie.
De Tweede Kamer is een dag nadat premier Mark Rutte en minister De Jonge het voornemen bekendmaakten om een avondklok in te stellen, ermee akkoord gegaan dat van zaterdag 23 januari niemand meer op straat mag zijn tussen 21.00 uur en 04.30 uur, tenzij iemand daar aantoonbaar een goede reden voor heeft. Voorbeelden van uitzonderingen zijn werk, mantelzorg en acute medische zorg. Ook blijft het toegestaan om tijdens de avondklok in je eentje de hond even uit te laten. De avondklok blijft in elk geval van kracht tot en met dinsdag 9 februari, maar voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad houdt er nu al rekening mee dat het langer gaat duren.
Britse variant, derde golf
Het kabinet heeft verder een aanscherping van al bestaande coronamaatregelen afgekondigd. Zo is bezoek thuis beperkt van twee tot één persoon per dag. Het aantal toegestane personen op een begrafenis gaat van maximaal 100 naar 50.
De reden om een avondklok in te stellen en bestaande maatregelen strenger te maken, is de verspreiding van de Britse variant van het coronavirus. Deze variant lijkt een stuk besmettelijker dan de tot nu toe dominante versie van het virus. Het Outbreak Management Team (OMT) vreest dat als we het zouden laten bij het huidige maatregelenniveau, het aantal besmettingen en daarmee de druk op zorg weer fors zouden kunnen toenemen. Er wordt al gesproken over de ‘derde golf’ die eraan zit te komen.
Minister De Jonge zei tijdens de persconferentie dat de avondklok en de aanscherping van al bestaande maatregelen mede bedoeld zijn om de scholen weer te kunnen openen. Premier Mark Rutte voegde daaraan toe dat met name het basisonderwijs prioriteit heeft ‘als er straks weer wat kan’.