Meer dan 13.000 mensen hebben een petitie ondertekend over aanpassing van de bekostiging van het voortgezet speciaal onderwijs.
De online petitie is eind november gestart door een actiegroep van leraren uit het voortgezet speciaal onderwijs (vso). Ze vragen hiermee het kabinet om de bekostigingssystematiek van het vso aan te passen. Nu valt het vso nog onder de de cao en wetgeving van het primair onderwijs en de actiegroep wil naar de cao en wetgeving van het voortgezet onderwijs.
Het belangrijkste argument daarvoor is dat het vso kampt met te weinig bevoegde docenten omdat zij onder de CAO PO minder betaald krijgen dan leraren in het reguliere voortgezet onderwijs. ‘Wij voelen ons docent van een middelbare school, maar zo worden we niet gezien. Dat voelt minderwaardig’, zegt wiskundedocent Henk Vegter, een de initiatiefnemers van de petitie, in dagblad AD.
Overeenkomsten en verschillen vso-vo
De actiegroep wijst erop dat vso-leerlingen tussen de 12 en 20 jaar oud zijn en dat de vakinhoudelijke eisen aan het vso gelijk zijn aan die van het reguliere voortgezet onderwijs. Maar omdat het vso onder primair onderwijs valt, is er een salarisverschil. Ook zouden de vso-leraren minder tijd hebben hebben voor voorbereiding van lessen en begeleiding van leerlingen dan de docenten in het reguliere vo en mogen vso-scholen geen examens afnemen.
De initiatiefnemers stellen voor dat het vso wordt omgezet naar gespecialiseerd voortgezet onderwijs (gvo) en officieel wordt gezien als voortgezet onderwijs. ‘Om kansengelijkheid te vergroten hebben onze leerlingen recht op goed onderwijs!’, aldus de actiegroep Van VSO naar GVO in een manifest.
Het vso is de verzamelnaam voor opleidingen voor kinderen met een handicap, leerstoornis, langdurige ziekte of gedragsproblemen. Veel van deze leerlingen kunnen een gewoon diploma voor vmbo, havo of vwo halen, dankzij extra hulp en kleine groepen. Ze moeten dan examen doen aan een reguliere vo-school. De petitie is begin november gelanceerd en inmiddels 12.694 keer ondertekend.