De coronacrisis brengt spanningen met zich mee die de nachtrust negatief kunnen beïnvloeden. Daarom geeft onze verzekeringspartner Aon tips om goed te kunnen slapen. Scholen kunnen deze tips gebruiken in het kader van hun vitaliteitsbeleid.
- Bepaal uw vuistregel
Er is een eenvoudige vuistregel om te bepalen of u genoeg geslapen heeft. Voelt u zich voldoende uitgerust als u wakker wordt? Dan heeft u genoeg geslapen. Meet dit een aantal keren, dan krijgt u een mooie indicatie van de slaapuren waar u zich lekker bij voelt.
- Beperk blauw licht in de avond
Uw lichaam pikt vooral het blauwe gedeelte van licht op. Dat zit veel in ochtendlicht. Daarom wordt u wakker als de zon in uw kamer schijnt. Led- en halogeenlampen en ook apparaten als tablets, smartphones en tv’s geven blauw licht. Als u deze apparaten ’s avonds gebruikt, ligt u misschien langer wakker en slaapt u lichter. Gebruik ’s avonds minder blauw licht: dim uw lampen en zet uw tablet, telefoon en tv wat eerder uit.
- Zorg goed voor uw slaapkamer
In een donkere, stille slaapkamer slaapt u beter. Zorg voor een aangename temperatuur: niet te warm en niet te koud. En ten slotte: gebruik uw slaapkamer om te slapen. Hoe meer uw hoofd en lijf weten dat de slaapkamer alleen voor slapen is, hoe makkelijker u in slaap valt.
- Betere nachtrust met app
Gelukkig helpt techniek ons ook om te werken aan een betere nachtrust. Apps als Sleeptracker en SleepBot meten uw slaapkwaliteit aan de hand van bewegingen tijdens uw slaap. Ze werken als een slimme wekker: ze maken u wakker tijdens een lichte slaap, waardoor u uitgerust wakker wordt.
- Focus op uw ademhaling
Ligt u onrustig in bed? Focus dan op uw ademhaling of op uw lichaam. Doe ontspanningsoefeningen waarbij u de spieren in uw lichaam deel voor deel aanspant en daarna bewust loslaat. Begin bij uw tenen, dan uw voeten, hielen, kuiten, knieën en zo verder naar uw hoofd.