De Inspectie van het Onderwijs stelt geen persoonlijke of intieme vragen aan leerlingen. Dat meldt onderwijsminister Arie Slob in antwoord op Kamervragen van ChristenUnie, CDA en SGP.
De vragen van de Tweede Kamerleden Eppo Bruins (ChristenUnie), Michel Rog (CDA) en Roelof Bisschop (SGP) volgden op een bericht in het Reformatorisch Dagblad. In die krant stond dat de inspectie voor een onderzoek naar burgerschapsonderwijs een overvalmethode gebruikt. Het onderzoek richt zich onder meer op seksuele diversiteit.
KGB-methoden
De krant citeerde onder anderen voorzitter Pieter Moens van de Vereniging voor Gereformeerd Schoolonderwijs (VGS). Die gebruikte de term ‘KGB-methoden’, daarmee verwijzend naar de gevreesde geheime dienst van de vroegere Sovjet-Unie. Ook onaangekondigde inspectiebezoeken roepen volgens de krant weerstand op. ‘Het voelt als een overval’, zei schoolleider Wim de Kloe van het reformatorische Driestar College in Gouda. De inspectie zou leerlingen bovendien confronteren met persoonlijke en intieme vragen, zo meldde het Reformatorisch Dagblad.
Zorgvuldig
Minister Arie Slob stelt dat het allemaal reuze meevalt. ‘De inspectie laat mij weten dat persoonlijke of intieme vragen aan leerlingen bij inspectiebezoeken niet aan de orde zijn. De inspectie geeft aan met leerlingen te spreken op een manier waarbij de veiligheid van leerlingen niet in het geding is, aansluitend bij de wijze van onderzoeken die de inspectie altijd toepast en waarin vanzelfsprekend zorgvuldig wordt omgegaan met (kenmerken als de leeftijd en achtergrond van) leerlingen (…).’
Wat de onaangekondigde bezoeken betreft, kaatst Slob de bal direct terug naar de kritische vragenstellers van ChristenUnie, CDA en SGP. De minister wijst erop dat zij samen met alle andere Tweede Kamerleden er juist op hebben aangedrongen dat de Inspectie van het Onderwijs meer onaangekondigde bezoeken moet doen.