De Algemene Onderwijsbond (AOb) vraagt de Tweede Kamer om de beleidsvrijheid van schoolbesturen in te perken door de lumpsumbekostiging aan te passen.

Dat staat in een brief die de AOb aan de leden van de Vaste Commissie voor OCW heeft gestuurd. De vakbond zegt daarin dat de lumpsum ‘onvoldoende functioneert’.

AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen schrijft allereerst dat het totale lumpsumbudget ontoereikend is, iets wat de schoolbesturen ook al lange tijd aangeven. Maar Verheggen wil daarnaast de beleidsvrijheid van schoolbesturen inperken door strengere voorwaarden te verbinden aan de lumpsumfinanciering. Ze pleit voor een bovengrens aan de reserves die schoolbesturen opbouwen en een verplichting aan schoolbesturen om een minimumpercentage van de lumpsum uit te geven aan onderwijspersoneel. Verder zou de lumpsum voor belangrijke onderwerpen  geoormerkt moeten worden en ook wil de bond dat er hogere eisen worden gesteld aan de jaarverslagen.

Minder vrijheid > minder kwaliteit

VOS/ABB tekent hierbij aan dat een dergelijke inperking van de lumpsumsystematiek scholen minder vrijheid geeft om het onderwijsgeld daar te besteden waar dit het meest nodig is. Schoolbesturen kunnen dan niet meer sturen op kwaliteit. Directeur Hans Teegelbeckers lichtte dit eerder toe in de commentaren Waarom terug naar geoormerkte financiering? en  Te krappe geldstroom verleggen lost niets op.

Ook de Onderwijsraad adviseerde afgelopen jaar om de lumpsumbekostiging te handhaven om recht te doen aan de autonomie van scholen. De huidige onderwijsministers Van Engelshoven en Slob hebben in oktober aangegeven vast te willen houden aan de lumpsumbekostiging, ook de schoolleiders in het voortgezet onderwijs willen door met de lumpsum en schoolbestuurders en controllers zijn er eveneens positief over.

Toereikende bekostiging is noodzaak

Over de ontoereikendheid van de bekostiging zijn alle partijen het wel eens: het lumpsumbudget is niet voldoende. Uit onderzoek onder de leden van VOS/ABB bleek vorig jaar dat zij blij zijn met de lumpsumsystematiek, maar dat het budget te laag is. Momenteel gaat er bijvoorbeeld steeds meer geld uit de lumpsum naar de stijgende energierekening, en dat beperkt de mogelijkheden om te sturen op kwaliteit.

 

 

 

Deel dit bericht: