Politie en Openbaar Ministerie gaan door met het alternatieve strafprogramma Hack_Right voor jongeren die bijvoorbeeld het digitale systeem van hun school hebben gekraakt.
Hack_Right is ontwikkeld als alternatief traject voor jongeren tussen de 12 en 23 jaar die bijvoorbeeld het wachtwoord van hun leraar hebben gekraakt en daarmee inloggen in het digitale systeem van hun school. Als ze eenmaal binnen zijn, kunnen ze bijvoorbeeld roosters aanpassen of cijfers veranderen.
Ethisch hacken
Het alternatieve strafprogramma bestaat vier modules: herstel, training, alternatief en coaching. Binnen de eerste module krijgt de hacker te zien welke schade hij heeft veroorzaakt. De tweede module bestaat uit trainingen over juridische grenzen.
In de derde module krijgen de jongeren inzicht in de alternatieven, bijvoorbeeld ethisch hacken. In de vierde en laatste module worden de jongeren daarin gecoacht.
Het Openbaar Ministerie meldt dat de politie per jaar ongeveer 70 jongeren oppakt voor cybercrime. De pilot gaat nog een jaar door. Daarna volgt een evaluatie.
Inloggen op nepsite
De NOS sprak met een jongen die toen hij 17 jaar was binnen de kortste keren de wachtwoorden van alle docenten te pakken kreeg. Hij maakte een nepsite, die leek op het schoolsysteem waar alle leraren op inlogden. ‘Die had ik ervoor in de plaats gezet, waardoor alle docenten op de verkeerde site inlogden. Met hun gegevens kon ik cijfers aanpassen, leerlingendossiers bekijken en roosters aanpassen.’