Met een vereenvoudiging van de financiering wil het kabinet de combinatie van onderwijs en zorg beter regelen. In een brief aan de Tweede Kamer staat hoe het kabinet dit wil doen.
Onderwijsminister Arie Slob en zijn collega Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport doen in de brief onder andere de volgende voorstellen:
- Eén of twee zorgaanbieders per school. Dit is goed voor de continuïteit en kwaliteit van de zorg en kan de administratie verminderen.
- Duidelijkheid over inzet van zorg in onderwijstijd. Dit moet het gesprek scholen, zorgaanbieders en ouders versoepelen over de zorg voor leerlingen met bijvoorbeeld een meervoudige beperking.
Kern van de maatregelen is het borgen van de kwaliteit van de zorg, het creëren van een zo rustig mogelijke leeromgeving en meer duidelijkheid in regie en verantwoording.
Er staat ook in de brief dat het kabinet de Leerplichtwet wil aanpassen. Kinderen zouden niet langer een vrijstelling kunnen krijgen als niet is gekeken of met maatwerk onderwijs mogelijk is. Verder staat erin dat er meer subsidie komt voor onderwijszorgconsulenten.
In het voorjaar van 2019 verwacht het kabinet te kunnen melden hoe de betere financiering van zorg in onderwijstijd het beste kan worden uitgevoerd. De uitwerking van de overige maatregelen komt aan de orde in rapportages over de Jeugdwet en passend onderwijs.
Naar inclusief onderwijs
De maatregelen die het kabinet wil nemen, kunnen worden gezien als een stap naar inclusief onderwijs. Dit past bij het openbaar en algemeen toegankelijk onderwijs, dat immers openstaat voor alle leerlingen, dus ook voor kinderen met een beperking.